BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yabancı Diller Yüksekokulu

 

İngilizce Hazırlık Birimi

Sevgili Öğrenciler,

Amacı bilgi çağının gerektirdiği evrensel "bilgiye ulaşım" ve " bilgi kullanım" yeteneklerine sahip; sağlık, eğitim, iletişim, sanat, çevre, endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında bilgili ve deneyimli; araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı; mesleklerinde ve iş dünyasında başarılı; rekabete açık; uluslararası çevrelerle yakından ilişkili; sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlerimize sahip çıkan; çevre korumasına duyarlı insanlar yetiştirmek olan Başkent Üniversitesi'ne hoş geldiniz.

İngilizce Hazırlık Birimi, Üniversitemiz öğrencilerine genel İngilizce becerilerini kazandırmak için, Yabancı Diller Yüksekokulu?na bağlı bir birim olarak kurulmuştur. Bu amaçla, misyonumuz, konularında İngilizce kaynaklardan yararlanabilmeleri, yazılı ve sözlü iletişim kurabilmeleri ve uluslararası etkinlikleri ve olayları izleyebilmeleri için, öğrencilerin, İngilizcenin temel kurallarını öğrenmelerini ve kelime bilgilerini arttırmalarını sağlamak ve onlara gerekli dil becerilerini kazandırmaktır. Ayrıca, vizyonumuz, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde, ulusal düzeyde en etkin konumda olmak ve eğitim-öğretim faaliyetlerimizi, üniversitemizin genel akademik, bilimsel ve pedagojik vizyonu çerçevesinde, doğrunun, gerçeğin, ilerlemenin, yeninin ve en iyinin arayışı içinde sürdürmektir. Bu doğrultuda, sizlerden çağdaş, bilgiye açık ve çalışmaktan yılmayan gençler olarak, üzerinize düşeni yapmanızı bekler, başarılar dileriz.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI YAZ ÖĞRETİMİ UYGULAMA ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç:

Madde 1- Bu Uygulama Esaslarının amacı; Başkent Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Hazırlık Programı öğrencilerine yaz aylarında uygulanacak olan eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin ilke ve esasları düzenlemektir.

Kapsam:

Madde 2- Bu Uygulama Esasları; Başkent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Programı yaz öğretiminde açılacak modüller ile eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak:

Madde 3- Bu Uygulama Esasları; Başkent Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Başkent Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönergesi uyarınca hazırlanmıştır. 

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Öğretimi ile İlgili Esaslar

Modüller

Madde 4- Yaz öğretiminde; Modül 1, Modül 2, Modül 3 ve Modül 4 düzeyleri için eğitim-öğretim planlaması yapılır.  Modül 5 için yaz öğretimi açılmaz.

Süre

Madde 5- Yaz öğretimi; Akademik takvimdeki Bahar yarıyılı bitiminden, izleyen Akademik yılın başına kadar olan süre içinde yapılır. Yaz öğretiminin süresi en az 6 haftadır.

Katılım

Madde 6- Yaz öğretimi süresince yalnız 1 (bir) modül düzeyinde eğitim alınabilir. Yaz öğretiminde; Başkent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Hazırlık Programında bahar yarıyılı sonu itibari ile başarılı olamamış öğrenciler en son başarısız oldukları modül düzeyine katılırlar. Herhangi bir modülde başarılı olmuş öğrenciler ise yaz öğretiminde bir sonraki modül düzeyinde eğitim alırlar.

Kayıt

Madde 7- Yaz öğretimine katılım isteğe bağlıdır. Kayıt yaptıran öğrenci sayısı her bir modül için en az 5 (beş) olunca yaz öğretimi açılır. Kayıt sayısı 5’in altında olması durumunda, yaz öğretiminin açılabilmesi Rektörlüğün onayına bağlıdır.

Başarı Değerlendirmesi

Madde 8- Yaz öğretiminde modül içi başarı taban puanı, 100 (yüz) tam puan üzerinden 60 (altmış) puandır. Bu şartı sağlayan Modül 1, Modül 2 ve Modül 3 öğrencileri ilgili modülü başarıyla tamamlamış olup, takip eden yarıyılda bir üst modülde öğrenim görmeye hak kazanırlar. Modül 4 öğrencileri, modül içi başarı şartına ek olarak (60 puan ve üzeri) İngilizce Yeterlik Sınavında (EPE) da başarılı olmaları halinde İngilizce Hazırlık Programını tamamlamış sayılırlar. Modül içi değerlendirme; bir ara sınav, bir modül sonu sınavı ve öğretim elemanı kanaat notundan oluşmaktadır.

Ara Sınav

50

Modül Sonu Sınavı

50

Toplam

100

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVI (EPE): Yaz öğretimi sonunda yapılacak olan İngilizce Yeterlik Sınavına (EPE) sadece Modül 4’ü başarıyla tamamlayan öğrenciler girmeye hak kazanır. İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olmak için;

a)     Eğitim-öğretim dili kısmen İngilizce (%30) olan bölümler* için 60 (altmış)

b)     Eğitim-öğretim dili tamamen İngilizce (%100) olan bölümler** için 70 (yetmiş)

c)     İngilizce Tıp ve İngilizce Diş Hekimliği, Moleküler Biyoloji, Sosyoloji, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık ve İngilizce Psikoloji bölümleri için 80 (seksen) puandır.

d)     İngilizce Tıp, İngilizce Diş Hekimliği, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık ve İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencileri konuşma sınavından sorumludur. İngilizce Tıp ve İngilizce Diş Hekimliği, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ve Mütercim-Tercümanlık bölümü öğrencilerinin İngilizce Yeterlik Sınavının konuşma bölümünden en az %50 başarı göstermiş olma koşulu aranır. Ancak İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencileri için bu koşul aranmamaktadır.

*Eğitim-öğretim dili kısmen İngilizce (%30) olan Psikoloji bölümü için başarı notu 70’tir.

**Eğitim-öğretim tamamen İngilizce (%100) olan Psikoloji bölümü için başarı notu 80’dir.

Devam Zorunluluğu

Madde 9- Yaz öğretiminde derslere devam zorunludur. Öğrenciler yaz öğretiminde bulundukları modül düzeyinde derslerin en az %80’ine devam etmekle yükümlüdürler.  Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler ilgili modülde başarısız sayılırlar.

PROGRAMLAR

İngilizce Hazırlık Programı Müfredatı

Yabancı dil hazırlık eğitimi eğitim-öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dil olan lisans programları için zorunludur. Öte yandan, eğitim-öğretim dili tamamen Türkçe olan ön lisans ve lisans programları için yabancı dil hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.

Programlar

MODÜL 1

Ders

Modül 1

Saat

Haftada 24 saat

Seviye

Temel (A2)

 

Ders tanımı:

Modül 1, İngilizce sınırlı ve temel seviyede olan öğrencileri A2 düzeyinde İngilizce dil yeterliliğine eriştirmeyi ve Küresel İngilizce Ölçeğinde (GSE) belirtilen hedefler doğrultusunda İngilizce bilgisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ders, dört temel dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) geliştirmeyi ve öğrencilerin dil edinim sürecinde etkin ve özerk öğrenen olmalarını amaçlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, çağdaş dil eğitimi yöntem ve teknikleri temel alınarak tasarlanan Modül 1, toplamda 7 haftadan oluşmaktadır.

Hedefler:

Dersin öğrenme çıktıları ve yetileri çerçevesindeki hedefler aşağıdaki gibidir:

- temel dilbilgisi yapılarını öğrenmek

- İngilizce ve İngilizce konuşulan kültürlerle ilgili farkındalık kazanmak

- bir dil olarak İngilizcenin nasıl işlediğini temel düzeyde anlamak

- geniş ve geçmiş zaman kullanarak temel konuları betimlemek, anlatmak, bu konularla ilgili

  soru sormak ve cevap vermek için İngilizceyi yeterli düzeyde konuşabilmek

- kısa konuşmalar ve okuma parçalarında yer alan temel fikirleri ve destekleyici detayları   

  yeterli derecede kavrayabilmek

- bağlamdan çıkarım yapmak ve daha karmaşık okuma parçalarını anlamak

- İngilizcenin sesletimini ve tonlamasını çalışmak

- resmi ve gayri resmi mektup ve paragraf yazmak

- günlük konuşmada temel düzeyde iletişim kurabilecek seviyede kelime bilgisi edinmek

Öğretim Yöntemi:

-Yüz yüze eğitim

-İletişimsel yaklaşım ve bütünleşik beceriler

Ders İlkeleri:

Devamsızlık/ Koşullar: Öğrencilerin düzenli olarak derse devam etmeleri ve derse zamanında gelmeleri beklenmektedir. Öğrenciler derslerin en az yüzde seksenine (%80) devam etmekle yükümlüdürler. Etkili bir şekilde dersi takip edebilmek için, her öğrenci ders materyallerinin tümünü derse getirmek zorundadır.

MODÜL 2

Ders

Modül 2

Saat

Haftada 24 saat

Seviye

B1 Orta Öncesi

Modül 2, İngilizce bilgisi orta seviyenin biraz altında olan öğrencileri B1 düzeyinde İngilizce dil yeterliliğine eriştirmeyi ve Küresel İngilizce Ölçeğinde (GSE) belirtilen hedefler doğrultusunda İngilizce bilgisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ders, dört temel dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) geliştirmeyi ve öğrencilerin dil edinim sürecinde etkin ve özerk öğrenen olmalarını amaçlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, çağdaş dil eğitimi yöntem ve teknikleri temel alınarak tasarlanan Modül 2, toplamda 7 haftadan oluşmaktadır.

Hedefler:

Dersin öğrenme çıktıları ve yetileri çerçevesindeki hedefler aşağıdaki gibidir:

-İngilizce ve İngilizce konuşulan kültürlerle ilgili farkındalık kazanmak

-günlük hayatta karşılaşabileceği sorunlarla rahatça baş edebilmek (örneğin; seyahat  

 planlamaları, bir kursa kayıt olma veya toplu taşıma ile seyahat etme ile ilgili sorunlar)

-karşılıklı konuşmayı devam ettirebilmek ve/veya karşılıklı bir konuşmaya hazırlık olmaksızın katılabilmek

-çeşitli okuma parçalarını okumak ve değerlendirmek

-bağlamdan çıkarım yapmak ve karmaşık okuma parçalarını anlamak

-aşina olunan veya kişisel ilgi alanlarını içeren metinler yazmak

-okuma-anlama ve dil kullanımına yönelik söz varlığını arttırmak

- dil bilgisi yapılarını kullanım şekilleri ve ilgili dil işlevleriyle ilişkilendirmek

- İngilizcenin sesletimini ve tonlamasını çalışmak

Öğretim yöntemi:

-Yüz yüze eğitim

-İletişimsel yaklaşım ve bütünleşik beceriler

Ders İlkeleri:

Devamsızlık/ Koşullar: Öğrencilerin düzenli olarak derse devam etmeleri ve derse zamanında gelmeleri beklenmektedir. Öğrenciler derslerin en az yüzde seksenine (%80) devam etmekle yükümlüdürler. Etkili bir şekilde dersi takip edebilmek için, her öğrenci ders materyallerinin tümünü derse getirmek zorundadır.

MODÜL 3

Ders

Modül 3

Saat

Haftada 24 saat

Seviye

B1+ Orta

Ders tanımı:

Modül 3, İngilizce bilgisi orta seviyede olan öğrencileri B1+ düzeyinde İngilizce dil yeterliliğine eriştirmeyi ve Küresel İngilizce Ölçeğinde (GSE) belirtilen hedefler doğrultusunda İngilizce bilgisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ders, dört temel dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) geliştirmeyi ve öğrencilerin dil edinim sürecinde etkin ve özerk öğrenen olmalarını amaçlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, çağdaş dil eğitimi yöntem ve teknikleri temel alınarak tasarlanan Modül 3, toplamda 7 haftadan oluşmaktadır.

Hedefler:

Dersin öğrenme çıktıları ve yetileri çerçevesindeki hedefler aşağıdaki gibidir:

-Öğrencilerin dil öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmelerine katkıda bulunmak

-Öğrencilerin İngilizce konuşulan kültürlere karşı farkındalığını artırmak

-Öğrencilerin İngilizce olarak net ve kendilerine güvenerek iletişim kurmalarını sağlamak

-Öğrencilerin İngilizce?nin kullanım alanlarını görmelerini sağlamak

-Dil bilgisini özgün okuma ve dinleme metinleriyle öğrencilere sunmak

-Öğrencilerin hedef dili farklı bağlamlarda anlamalarını sağlamak

-Öğrencilerin hedef dili anlayıp kullanmalarını sağlamak

-Öğrencileri kendi öğrenme süreçlerinde bağımsız olmaları ve sorumluluk almaları için desteklemek

Öğretim yöntemi:

-Yüz yüze eğitim

-İletişimsel yaklaşım ve bütünleşik beceriler

Ders İlkeleri:

Devamsızlık/ Koşullar: Öğrencilerin düzenli olarak derse devam etmeleri ve derse zamanında gelmeleri beklenmektedir. Öğrenciler derslerin en az yüzde seksenine (%80) devam etmekle yükümlüdürler. Etkili bir şekilde dersi takip edebilmek için, her öğrenci ders materyallerinin tümünü derse getirmek zorundadır.

MODÜL 4

Ders

Modül 4

Saat

Haftada 24 saat

Seviye

B2 Orta Üstü

Ders tanımı:

Modül 4, İngilizce bilgisi orta üstü seviyede olan öğrencileri B2 düzeyinde İngilizce dil yeterliliğine eriştirmeyi ve Küresel İngilizce Ölçeğinde (GSE) belirtilen hedefler doğrultusunda İngilizce bilgisini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ders, dört temel dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) geliştirmeyi ve öğrencilerin dil edinim sürecinde etkin ve özerk öğrenen olmalarını amaçlamaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, çağdaş dil eğitimi yöntem ve teknikleri temel alınarak tasarlanan Modül 4, toplamda 7 veya 14 haftadan (*1. Periyotta açılan Modül 4, 14 hafta olarak tasarlanmıştır.) oluşmaktadır.

Hedefler:

Dersin öğrenme çıktıları ve yetileri çerçevesindeki hedefler aşağıdaki gibidir:

-Öğrencilerin dil öğrenimine karşı olumlu tutum gerçekleştirmesini teşvik etmek

-Öğrencilerin İngilizce konuşulan kültürlere karşı olan farkındalığını arttırmak

-Öğrencilerin net ve kendine güvenerek İngilizce iletişim kurmasını sağlamak

-İngilizcenin bir dil olarak nasıl işlediğini anlamak

-Dil bilgisini özgün okuma ve dinleme metinleriyle öğrencilere sunmak

-Öğrencilerin hedef dili farklı bağlamlarda anlamalarını sağlamak

-Öğrencilerin otonom öğrenen olmalarını ve öğrenme süreçlerinde sorumluluk almalarını teşvik etmek

Öğretim yöntemi:

-Yüz yüze eğitim

-İletişimsel yaklaşım ve bütünleşik beceriler

Ders İlkeleri:

Devamsızlık/ Koşullar: Öğrencilerin düzenli olarak derse devam etmeleri ve derse zamanında gelmeleri beklenmektedir. Öğrenciler derslerin en az yüzde seksenine (%80) devam etmekle yükümlüdürler. Etkili bir şekilde dersi takip edebilmek için, her öğrenci ders materyallerinin tümünü derse getirmek zorundadır.

DEVAM ZORUNLULUĞU

Derslere Devam Zorunluluğu

Madde 8 - Yabancı Dil Hazırlık Programı?na devam zorunludur. Sağlık raporu veya disiplin cezası nedeniyle ortaya çıkan devamsızlıklar dahil, hangi gerekçe ile olursa olsun, devamsızlığı, toplam ders saatinin %20?sinden fazla olan öğrenciler, Program İçi Değerlendirme ortalamalarına bakılmaksızın başarısız sayılırlar. Bu öğrenciler, Yüksekokul Kurulu kararı ile devamsızlık süreleri dolduğu andan itibaren derslere devam edemezler ve program içi sınavlara ve yarıyıl sonu Yabancı Dil Seviye Tespit ve Yeterlik Sınavına giremezler.

Raporlar

Madde 9 - Başkent Üniversitesi Medikososyal Merkezi?nce onaylanmış ve ilgili sınav tarihini kapsayan sağlık raporu bulunan öğrenciler hakkında, 16. madde uygulanır. Ancak Başkent Üniversitesi Medikososyal Merkezi?nce onaylanan ve ders sürelerini kapsayan raporlarda belirtilen süreler, %20 devamsızlık sınırları içinde değerlendirilir.

İNGİLİZCE HAZIRLIK EĞİTİMİNDEN MUAFİYET

a) Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı’nda (İYS) aşağıda verilen başarı taban puanlarına veya üstü puanlara sahip olan öğrenciler,

Eğitim-Öğretimi Kısmen (%30) İngilizce olan Fakülte/Bölümler*

 

Eğitim-Öğretimi Tamamen (%100) İngilizce olan

Fakülte/Bölümler**

İngilizce Tıp, İngilizce Diş Hekimliği, AMER, MTI, İngilizce Sosyoloji, İngilizce MBGE, İngilizce Psikoloji, İngilizce Öğretmenliği

Sınav

Puan

Sınav

Puan

Sınav

Puan

EPE

60

EPE

70

EPE

80

ÖNEMLİ: Minimum 80 (seksen) puana ek olarak; İngilizce Tıp, İngilizce Diş Hekimliği, AMER, İngilizce Öğretmenliği ve MTI öğrencilerinin İngilizce Yeterlik Sınav’ında (İYS) bulunan “Konuşma (Speaking)” bölümünde en az %50 başarı göstermeleri gerekmektedir.

b) Eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu’nca kabul edilmiş İngilizce sınavlarından, aşağıda verilen başarı taban puanlarına veya üstü puanlara eşdeğer puan veya not almış olup, ilgili mevzuat hükümleri gereği geçerlilik süresini aşmamış olmak koşulu ile belge asıllarını her yarıyıl ders ekle-sil süresinin son gününe kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na ibraz etmiş olanlar,

Eğitim-Öğretimi Kısmen (%30) İngilizce olan Fakülte/Bölümler*

 

Eğitim-Öğretimi Tamamen (%100) İngilizce olan Fakülte/Bölümler**

 

İngilizce Tıp ve Diş Hekimliği, AMER, MTI, İngilizce Sosyoloji, İngilizce MBGE, İngilizce Psikoloji, İngilizce Öğretmenliği

Sınav

Puan

Sınav

Puan

Sınav

Puan

TOEFL(IBT)                   

72

TOEFL(IBT)                   

84

TOEFL (IBT)

96

CAE                               

C

CAE                              

B

CAE

A

CPE                               

C

CPE                               

C

CPE

C

PTE (Academic)                        

55

PTE (Academic)                               

71

PTE (Academic)

78

(e)YDS/(e)YÖKDİL              

60

(e)YDS/(e)YÖKDİL              

70

(e)YDS/(e)YÖKDİL

80

 

* %30 Psikoloji Bölümü hariç

** %30 Psikoloji Bölümü için de en az 70 (yetmiş) puan başarı şartı uygulanmaktadır.         

c) İngilizce’nin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında öğrenim görüp, ortaöğreniminin en az son 3 (üç) yılını bu kurumlarda tamamlayan öğrenciler,

d) Başkent Üniversitesi’nin eğitim-öğretim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan bir lisans programında öğrenimine devam ederken, ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlar sonucunda yeniden Başkent Üniversitesi’nin eğitim-öğretim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan başka bir lisans programına yerleşen öğrenciler,

e) Başkent Üniversitesi’nin eğitim-öğretim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan bir programından mezun olduktan sonra en çok üç yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlar sonucunda yeniden Başkent Üniversitesi’nin eğitim-öğretim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan başka bir programına yerleşen öğrenciler,

İngilizce hazırlık programından muaf sayılırlar ve kabul edildikleri bölümlerde eğitim-öğretime başlarlar. Sınav belgesini ekle-sil süresinin son gününden sonra ibraz edenlerin muafiyet işlemi ilgili dönem sonunda yapılacak olup öğrenci o dönem boyunca hazırlık sınıfına kayıtlı öğrenci olarak kabul edilir.

SINAV YÖNERGESİ VE SINAV ÖRNEKLERİ

Yabancı Dil Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi

Bizi Instagram'da takip edin!