2024 - 2025 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMLARI AŞAĞIDAKİ LİNK ÜZERİNDEN ERİŞİME AÇILMIŞTIR.
https://drive.google.com/drive/folders/1sdFh1MUWqdv9_bh16rkDnlJ2dLayu7ZH?usp=sharing
Değerli Öğrenciler,
Bilgi çağının gereksinim duyduğu evrensel "bilgiye erişim" ve "bilgiyi kullanma" becerilerine sahip, sağlık, eğitim, iletişim, sanat, çevre, endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında bilgili ve deneyimli, araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı, mesleklerinde ve iş dünyasında başarılı, rekabete açık, uluslararası çevrelerle bağlantılı, sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlerimize sahip çıkan, çevre korumasına duyarlı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Başkent Üniversitesi'ne hoş geldiniz.
Akademik İngilizce ve Modern Diller Birimi, üniversitemiz öğrencilerine genel, akademik ve mesleki İngilizce ve ikinci yabancı dil becerilerini kazandırmak üzere Yabancı Diller Yüksekokulu'na bağlı bir birim olarak kurulmuştur. Misyonumuz, öğrencilerin İngilizce ve diğer dillerin kaynaklarından yararlanarak konuşma ve yazma becerilerini geliştirmelerini, uluslararası etkinlikleri ve gelişmeleri takip edebilmelerini sağlamaktır. Temel amacımız, öğrencilere gerekli dil becerilerini kazandırmak için İngilizce'nin ve diğer dillerin temel kurallarını öğretmek ve kelime bilgilerini artırmaktır. Ayrıca, modern dillerin sadece iletişim aracı olmaktan öte kültürler arası anlayışı artırma ve küresel bağlantıları güçlendirme potansiyeli bulunmaktadır. Dil öğrenme süreci sırasında, öğrenciler sadece yeni bir dilin yapılarını ve kelimelerini değil, aynı zamanda o dilin konuşulduğu toplumun değerlerini, geleneklerini ve düşünce yapısını da keşfederler. Bu da bireyler arasında empatiyi artırabilir ve kültürel çeşitliliğe daha duyarlı bir şekilde yaklaşmalarını sağlayabilir.
Vizyonumuz ise, ulusal düzeyde en etkin konumda olmak ve eğitim-öğretim faaliyetlerimizi, üniversitemizin genel akademik, bilimsel ve pedagojik vizyonu çerçevesinde, doğru, gerçek, ilerleyici, yenilikçi ve en iyiyi arayış içinde sürdürmektir. Sizlerden çağdaş, bilgiye açık ve çalışmaktan yılmayan gençler olarak, üzerinize düşen görevi yerine getirmenizi bekler, başarılar dileriz.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM
PROGRAMLAR
Eğitim dili Türkçe olan fakülte/yüksekokul/bölüm/programlar:
Eğitim dili Türkçe olan fakülte/yüksekokul/bölüm/programlar, Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi'ne (CEFR) göre A1 İngilizce seviyesinden başlayarak fakülte ve bölümlere göre değişiklik göstermekle birlikte 4 yıl (8 yarı yıl) boyunca İngilizce dersleri alarak B1+seviyesine ulaşmaktadırlar. Bu derslerin içeriği temelde Genel İngilizce (GE) olup, öğrencilerin günlük ve sosyal hayatta hedef dili 4 beceride (okuma, yazma, konuşma, dinleme) geliştirmeye yöneliktir.
Eğitim dili %30 İngilizce olan fakülte/bölümler:
Eğitim dili %30 İngilizce olan fakülte/bölümler B1 seviyesinden başlayarak fakülte ve bölümlere göre değişiklik göstermekle birlikte 4 yıl (8 yarı yıl) boyunca B2 seviyesine erişmektedirler. Bu derslerin içeriği birinci yılda Akademik İngilizce (EAP) olarak verilirken, takip eden yıllarda Akademik ve Özel Amaçlı (ESAP) İngilizcenin geliştirilmesine yöneliktir. Bölümlere göre düzenlenmiş olan Akademik ve Mesleki Dersleri, öğrencileri hem akademik çalışmalarında hem de iş dünyasında ihtiyaç duyacakları dil becerileri ile donatmaktır.
Eğitim dili İngilizce olan fakülte/bölümler:
Eğitim dili İngilizce olan bölümler B1 seviyesinden başlayarak fakülte ve bölümlere göre değişiklik göstermekle birlikte 4 yıl (8 yarı yıl) boyunca C1 seviyesine erişmektedirler. Bu derslerin içeriği birinci yılda Akademik İngilizce (EAP) olarak verilirken, takip eden yıllarda Akademik ve Özel Amaçlı (ESAP) İngilizcenin geliştirilmesine yöneliktir. Bölümlere göre düzenlenmiş olan Akademik ve Mesleki Dersleri, öğrencileri hem akademik çalışmalarında hem de iş dünyasında ihtiyaç duyacakları dil becerileri ile donatmaktır.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BÜ-YADYOK AKADEMİK İNGİLİZCE BİRİMİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME TASARIMI
SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ SÜRECİ
Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği Madde 18/5 gereği, sınav sonuçlarına itirazı olan öğrenciler, bu itirazlarını öncelikle ilgili öğretim elemanı ile, sınav kağıtlarını da inceleyerek, çözmeye çalışırlar. Sınav sonuçlarına itirazlarını devam ettiren ya da aldıkları başarı notuna itiraz etmek isteyen öğrenciler, bu itirazlarını ilgili bölüm veya program başkanlığına, sınav sonuçlarının veya başarı notlarının ilanını takip eden akademik takvimde (bkz. Ek. 2) de belirtilen ilk iş günü içinde, yazılı olarak iletirler. İtirazlar, ilgili bölüm veya program başkanlığınca görevlendirilen ve biri ilgili öğretim elemanı olan üç kişilik bir komisyon tarafından incelenerek, başvuruyu takip eden iki iş günü içinde sonuçlandırılır ve doldurulacak bir not değişikliği formu ile durum ilgili bölüm veya program başkanlığına iletilir. Verdiği başarı notunda hata olduğunu belirlemesi durumunda, ilgili öğretim elemanı da dolduracağı not değişikliği formu ile gerekli düzeltmeyi yapar. Doldurulan formlar, ilgili birim Yüksekokul Müdürlüğünce onaylanarak kesinleşir. (bkz. Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği)
DEVAM ZORUNLULUĞU
Derslere devam
MADDE 17: (1) Derslere, laboratuvarlara, uygulamalara ve öğretim elemanlarınca uygun görülen diğer çalışmalara devam zorunludur. Devamsızlığı belirli bir sınırı aşan öğrenciler, o derste başarısız olmuş sayılır ve kendilerine F2 notu verilir. Devamsızlık sınırları ile öğrencilerin devam durumlarının izlenmesine ilişkin ilke ve kurallar, ilgili birim yönetim kurullarınca belirlenir.
(2) Bir defa F1 notu alınan herhangi bir dersin tekrarlanması halinde, klinik ve saha uygulaması olan dersler dışındaki derslerde devam koşulu aranmaz. Ancak bu öğrenciler normal eğitim sürecinde dersin devamı dışında tüm eğitsel yükümlülükleri (ödev, proje, kısa sınav, uygulama, işyeri uygulaması, atölye, tasarım stüdyosu, laboratuvar ve benzeri) yerine getirmek zorundadırlar. Birimler F1 notu aldığı halde devam zorunluluğu aranacak derslerini ilgili birim kurulu kararı ve Senato onayı ile ayrıca belirleyebilirler.
SAĞLIK RAPORLARI
Hastalıklar
MADDE 28: (1) Başkent Üniversitesi Medikososyal Merkezi Sağlık Hizmetleri ve Yardımı Uygulama İlke ve Kurallarında gösterilen esas ve usullere uygun olarak sağlık raporu alan öğrenci, rapor süresinin bitiminden itibaren üç iş günü içinde Başkent Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Sağlık Merkezince onaylanan raporunu ilgili bölüm veya program başkanlığına teslim eder. Öğrenci bu süreler içinde mazeretli kabul edilir ve sınavlara giremez, ancak rapor bitiminden sonra mazeret sınavlarına girebilir. Raporlu süreler öğrencinin devamsız bulunduğu süreler içinde sayılır. Bir yarıyılda toplam beş hafta veya daha fazla süreli raporu olan öğrenciler ilgili birim yönetim kurulu kararı ile o yarıyıl izinli sayılırlar.
MAZERET SINAVLARI
Senato tarafından belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlerle sınavlara katılamayan ve Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği 18. Madde (4) gereği, mazereti Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenir. Mazeret sınavına girmek isteyen öğrencinin o ders/ derslerinin sınavının/sınavlarının yapıldığı tarihi izleyen 3 (üç) işgünü içinde, mazeretini gösteren belgenin ekli olduğu bir dilekçe ile kendi fakültelerine başvurması gerekir. (bkz. Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği)
YAZ ÖĞRETİMİ
Akademik İngilizce Birimi ihtiyaç ve talepler doğrultusunda rektörlüğünde onayı ile çeşitli derslerin yaz okulunda açılmasını sağlamaktadır. Güz ve bahar dönemi olarak açılan yaz öğretimde yine akademik yıl içindeki işleyiş devam etmektedir.